Kollagénindukciós eljárások

2023.01.07

Szerző: Dr. Niczinger László

Az öregedés viszonylagos fogalom, ezért nem célszerű használni arra folyamatra, mely a kor előrehaladtával változásokat okoz az emberi test szerveiben, szöveteiben. Az évek múlásával a szervezet víztartalma, természetes kollagéntermelése csökken és ennek következményeit a bőrünk minőségének megváltozásában vehetjük észre. Megváltozik az arcunk kontúrja, bőrünk veszít feszességéből, rugalmasságából.

A kollagén a sejtjeink közötti állomány legfontosabb fehérjéje. Fonalas szerkezete segítségével térbeli hálózatot alkot, ezzel alakítja ki a sejtek közötti állomány vázát. Ha a mennyisége csökken, a  kötőszövet elveszíti feszességét, tartását. Csak érdekességképpen, léteznek olyan genetikai betegségek, melyek bizonyos kollagéntípusok hiánya miatt, túlzottan laza kötőszövetet eredményeznek. 

Szervezetünk egy dinamikus rendszer és a modern esztétikai kezeléseknek köszönhetően ma már léteznek olyan beavatkozások, mellyekkel rá tudjuk bírni a munkára, hogy elkezdjen újból nagy mennyiségben kollagént termelni. Ezek közül most kettő kezelést szeretnék bemutatni.

1. Karisma

A Karisma egy Olaszországban gyártott injektálható, felszívódó orvostechnikai eszköz, amely természetes módon segít az extracelluláris mátrix (sejtek közötti tér) rejuvenációjában.

A készítmény egy szinergikus elegy, ami Rh -Kollagénből, Karboxymetil-cellulózból és nagy molekulanagyságú hialuronsavból áll. Ez a kombináció növeli a fibroblasztok az 1-es típusú pro-kollagén termelését. Intenzív Anti-aging hatást vált ki a Dermisben a hialuronsav, csökkenthető a hyaluronidáz enzim működése, mely a szervezetünkben levő hialuronsav lebontásáért felelős. Továbbá ez a készítmény ideális környezetet teremt a fibroblasztok termeléséhez. Ez a rendkívül összetett eszköz több ponton képes beleavatkozni az öregedési folyamatokba.

Felhasználási területe: arc, nyakon látványos hatás érhető el, de jó tapasztalataink vannak műtéti és akne hegek korrekciójának kiegészítő terápiájaként. Az általánosan javasolt kezelés 2-3 alkalom, 1 hónap különbséggel.2. Lanluma Filler

A Poly-L tejsavról régóta ismert, hogy serkenti a szerveztünk kollagéntermelését. A Lanluma egy szintén injektálható készítmény, mely két úton segíti a munkánkat. Egyfelől, mint említettem kollagén termelést fokoz, másfelől volumenpótló hatással is rendelkezik.

A Lanluma fő felhasználási területe az arc, nyaki rész és a dekoltázs, de ez a márka elérhető nagyobb kiszerelésben is, így használhatjuk fenék, csípőtájék kezelésére. Kifejezetten javasolt cellulitis kezelésére is, bőrtextúra javítására. 2-3 kezelés javasolt 1 hónap eltéréssel, a hatását kb. a befecskendezést követő 7. héttől kezdi el kifejteni.

Más, hasonló összetevőjű készítménnyel összehasonlítva tartósabb, akár 2-3 évig látható marad az elvégzett kezelés hatása. 


Záró gondolatként szeretném megjegyezni, hogy bár nagyon hatékony eszközök vannak már kezünkben az esztétikai kezelések széles tárházában, sosem szabad elfelejtsük azt a tényt, hogy ahogy nincs két tökéletesen ugyanolyan ember, úgy nem várható el az sem, hogy egy-egy kezelés hatása, mindenkinél ugyanolyan módon, vagy ugyanazzal a gyorsasággal működjön. Talán a legfontosabb, hogy tudatosan válasszunk szakembert, orvost, akiben megbízunk. 

Amennyiben a bejegyzésben található kezelések felkeltették érdeklődését, szeretettel várom Tatán. 


Dr. Niczinger László

Főorvos


Felhasznált irodalom:  

1. Matthias C Aust et al. Plast Reconstr Surg. Apr.

2. www.taumed.it 

3. www.lanluma.com

4. J. Am Acad Dermatol 2010;62:448-62